More, P., Almuhtaseb, H., Smith, D., Fraser, S., & Lotery, A. J. (2019). Socio-economic status and outcomes for patients with age-related macular degeneration. Eye, 33(8), 1224-1231. doi: 10.1038/s41433-019-0393-3

ΣΤΟΧΟΙ

Εξερεύνηση ανισοτήτων στη σοβαρότητα της βασικής νόσου. Ολοκλήρωση της θεραπείας και αποτελέσματα θεραπείας μεταξύ ασθενών με υγρού τύπου ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) που λαμβάνουν θεραπεία αντι-αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα ως προς την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση (SES) και την απόσταση από το σπίτι έως νοσοκομείο. 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Αναδρομική μελέτη κοόρτης. 

ΜΕΘΟΔΟΙ

Λήψη δεδομένων από κλινικά αρχεία 756 ασθενών με υγρού τύπου ηλικιακ΄γ εκφύήση ψωρας κηλίδας (AMD) που έλαβαν θεραπεία με aflibercept μεταξύ Μαΐου 2013 και Ιανουαρίου 2017. Το πεδίο της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης (χρησιμοποιώντας δείκτη πολλαπλής στέρησης (IMD) 2015) καθώς και η απόσταση από το νοσοκομείο (διχοτομημένο> = 10 έναντι <10 km) προήλθαν από ανώνυμους ταχυδρομικούς κώδικες. Χρησιμοποιήθηκαν μονομεταβλητά και πολυμεταβλητά μοντέλα λογιστικής παλινδρόμησης για τον εντοπισμό συσχετίσεων στέρησης θεραπείας λόγω απόστασης από το νοσοκομείο κατά την έναρξη της θεραπείας – με μέτρηση της οπτικής οξύτητας (VA) κατά την ολοκλήρωση της θεραπείας συγκριτικά με τον χρόνο έναρξης και την αποτελεσματικότηα της θεραπείας. 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η διαβίωση σε περιοχές για όσους δεν στερήθηκαν τη θεραπεία, σε σύγκριση με όσους διέμεναν σε περιοχές που στερήθηκαν τη θεραπεία συσχετίστηκε στατιστικά σημαντικά με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής μείωσης της οπτικής οξύτητας (OR = 3,59, 95% CI = 1,39-9,27, P = .01). Αυτή η συσχέτηση διατηρήθηκε μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και την απόσταση από το νοσοκομείο. Σε ανάλυσεις παραμέτρων, η καθυστερημένη ολοκλήρωση της θεραπείας ήταν πιο πιθανή σε εκείνους που ζούσαν στις περισσότερες υποβαθμισμένες περιοχές (OR = 2,80; 95% CI = 1,21-6,47; P = 0,04), αν και αυτή η συσχέτιση εξασθενούσε μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και την απόσταση από το νοσοκομείο. Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της κοινωνικοοικονομικης κατάστασης και των αποτελεσμάτων της θεραπείας ή μεταξύ της απόστασης από το νοσοκομείο και του βασικής οπτικής οξύτητας (VA), μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας ή του αποτελέσματος της θεραπείας. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε χαμηλότερη εκτίμηση οπτικής οξύτητας μεταξύ ατόμων με υγρού τύπου ΣΗΕΩ που προέρχονται από πιο μειονεκτικές περιοχές. Αυτή η εργασία υποδηλώνει την ανάγκη για την πρώιμη ανίχνευση της νόσου της ηλικιακής εκφυλισης της ωχρας κηλίδως, σε πιο φτωχούς πληθυσμούς.

Για την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών,

Απόδοση – Επιμέλεια κειμένου,

Στρατής Χατζηχαραλάμπους.