ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Δρ Li Wenliang, ένας Κινέζος οφθαλμίατρος, προειδοποίησε για τον κίνδυνο εμφάνισης ενός νέου και ασυνήθιστου τύπου πνευμονίας. Στις 7 Φεβρουαρίου 2020, πέθανε από τον COVID-19. Αυτός ο 33χρονος οφθαλμίατρος, ήταν ο πρώτος γιατρός παγκοσμίως που προειδοποιήσε  ότι εξαπλώθηκε μια ασυνήθιστη μορφή αναπνευστικής λοίμωξης. Λίγες μέρες μετά την έναρξη της επιδημίας, ο Δρ Li Wendliang νοσηλεύτηκε με πυρετό και βήχα και τελικά πέθανε. Ανακηρύχθηκε εθνικός ήρωας ως αναγνώριση των ειλικρινών προσπαθειών του να γνωστοποιήσει τον ιό στον κόσμο.

Στις 31 Δεκεμβρίου, η Κίνα ανέφερε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένα ασυνήθιστο ξέσπασμα πνευμονίας στην Ουχάν, με άγνωστη αιτία. Μια αγορά θαλασσινών φάνηκε να είναι η κύρια πηγή της νόσου, καθώς οι περισσότεροι από τους νοσούντες ήρθαν σε επαφή με την συγκεκριμένη αγορά. Στις 7 Ιανουαρίου, ένας νέος κοροναϊός εντοπίστηκε από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) της Κίνας και ονομάστηκε, Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο Κοροναϊού 2 (SARS-CoV-2), το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε COVID-19 από τον ΠΟΥ. Η προέλευση αυτού του ιού είναι ασαφής, αν και είναι δομικά παρόμοια με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-CoV) και τους κοροναϊούς του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV). Ορισμένες μελέτες ανέφεραν τις νυχτερίδες ως κύρια πηγή μόλυνσης, ενώ άλλες ανέφεραν τους παγκολίνους.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2020, περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είχαν μολυνθεί και περισσότεροι από 75.000 είχαν χάσει τη ζωή τους από αυτόν τον μεταδοτικό ιό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μάχη με τον COVID-19 εισήλθε σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς ο αριθμός των μολύνσεων ξεπέρασε τις 360.000, με σχεδόν 10.000 θανάτους.

Υπολογίστηκε ότι με βάση τις προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του St. Louis, η οικονομική ύφεση λόγω της επιδημίας, θα μπορούσε να επιφέρει τεράστιες απώλειες σε θέσεις εργασίας και να οδηγήσει σε ποσοστό ανεργίας 32%. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους, ο κόσμος βρίσκεται σε βαθιά κατάθλιψη και είναι απαραίτητο να διεξαχθούν διεπιστημονικές μελέτες σε διάφορους τομείς των ιατρικών και κοινωνικών επιστημών. Σίγουρα, αυτό ήταν μια απροσδόκητη πρόκληση για τον κόσμο και δείχνει ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι ανίκανοι να διαχειριστούν σωστά τις μεταδοτικές ασθένειες.

Ο παγκόσμιος αντίκτυπος λόγω της επιδημίας του COVID-19, θυμίζει εκείνο της ισπανικής γρίπης (1918-1920), η οποία είχε μολύνει περίπου 500 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και προκάλεσε τους θανάτους 50 έως 100 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η επιδημία του COVID-19 εμφάνισε υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, σε αντίθεση με το ποσοστό θνησιμότητας από τη γρίπη, που ήταν μικρότερο του 1%, επομένως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματική θεραπεία. Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των θανάτων από COVID-19 είναι υψηλότερος από τους συνολικούς καταγεγραμμένους θανάτους από SARS-CoV και MERS-CoV. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν, παρακολούθηση ανοικτών αγορών και διεξοδικός έλεγχος εργαστηρίων ιολογίας.

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο COVID-19 είναι ένας ιός με ένα κλωνοποιημένο, θετικό RNA γονιδίωμα. Η κύρια οδός μετάδοσης, είναι μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα μέσω του ενζύμου ACE2 και ο αποκλεισμός αυτού του υποδοχέα έχει προταθεί ως πιθανή στρατηγική για θεραπεία. Τα ανοσολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί να έχουν σύνδρομο κυτοκίνης, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανότητα ανοσορρυθμιστικών παραγόντων κατά της μόλυνσης. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία ή εμβόλιο για τον COVID-19, και τα περισσότερα από τα μέτρα βασίζονται στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού. Η περίοδος επώασης αυτής της ιογενούς λοίμωξης είναι 2 έως 14 ημέρες, με μέσο όρο περίπου 5 ημέρες.

Τα κλινικά συμπτώματα του COVID-19 περιλαμβάνουν, πυρετό, ξηρό ή παραγωγικό βήχα, κόπωση, δύσπνοια, μυαλγία, ζάλη, σύγχυση, κεφαλαλγία, πονόλαιμο, ανορεξία, αιμόπτυση, ρινόρροια, πόνο στο στήθος, διάρροια, ναυτία, έμετο και ανοσμία. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζεται με τον COVID-19 είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με την εποχική γρίπη και μπορεί να επιδεινωθεί στους ηλικιωμένους και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Επίσης, το ποσοστό θνησιμότητας είναι υψηλότερο σε κλειστές δομές χωρίς μονάδες εντατικής θεραπείας. Σε σύγκριση με τα χαρακτηριστικά των ασθενών με H1N1, οι ασθενείς με COVID-19 είναι πιο πιθανό να έχουν μη παραγωγικό βήχα σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, γαστρεντερικά συμπτώματα. Επίσης δεδομένου ότι οι ασθενείς με COVID-19 χρειάζονται μηχανική υποστήριξη με αναπνευστήρα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, αυτό θα περιορίσει έμμεσα την διαθεσιμότητα τους και θα απαιτήσει μια επιπλέον προμήθεια που είναι θα είναι απροσδόκητα μεγαλύτερη από αυτήν που είχαμε έως σήμερα.

Με τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας που παρατηρείται σήμερα, το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό πρώτης γραμμής, διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο στο να μολυνθεί.

COVID-19 ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

Η κοντινή απόσταση μεταξύ του ασθενούς και του οφθαλμίατρου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μετάδοση COVID-19. Το CDC συνιστά κοινωνικές αποστάσεις, όπου οι άνθρωποι πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 2 μέτρα για να αποφύγουν τη μετάδοση του ιού. Οποιαδήποτε επαφή μεγαλύτερη από λίγα λεπτά έκθεσης θεωρείται παρατεταμένη. Ωστόσο, κατά την οφθαλμoλογική εξέταση, η απόσταση μεταξύ του ασθενούς και του οφθαλμολόγου είναι τόσο κοντά, στα 20 εκατοστά στις περισσότερες περιπτώσεις, και ο χρόνος που απαιτείται για μια πλήρη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένης της λήψης ιστορικού, του ελέγχου της οπτικής οξύτητας, της μέτρησης της ενδοφθάλμιας πίεσης, της αναμονής για τη διαστολή της κόρης κ.λπ., είναι περισσότερο από μισή ώρα. Στην οφθαλμολογική εξέταση, η επαφή με τον ασθενή είναι αναπόφευκτη.

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή, η πρώτη αναφορά προήλθε από έναν οφθαλμίατρο που ανέφερε έναν ασθενή με COVID-19 και πέθανε και ο ίδιος από COVID-19. Μελέτες σχετικά με άλλους κορωναϊούς έχουν δείξει ότι είναι πιθανό να μεταδοθούν από τα δάκρυα. Παρόλο που ο κίνδυνος μπορεί να είναι αρκετά μικρός, μελέτες έχουν δείξει ότι τα δάκρυα αποτελούν μολυσματική οφθαλμική έκκριση. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές μελέτησαν τα δάκρυα και τις εκκρίσεις του επιπεφυκότα, 30 ασθενών με πνευμονία και διαπίστωσαν ότι τρεις ασθενείς με επιπεφυκίτιδα ήταν θετικοί στον COVID-19. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός μπορεί να μολύνει τον επιπεφυκότα και να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα. Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές ανέφεραν τη μόλυνση του επιπεφυκότα σε 9 από τους 1099 ασθενείς με COVID-19. Σε μια μελέτη από τη Σιγκαπούρη, συλλέχθηκαν 64 δείγματα δακρύων από 17 ασθενείς με COVID-19 μεταξύ των ημερών 3 έως 20 από την έναρξη του πρώτου συμπτώματος, αλλά η καλλιέργεια έδειξε αρνητικό αποτέλεσμα. Οι ερευνητές, επομένως, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω των δακρύων είναι χαμηλός. Αν και αυτή ήταν η πρώτη έκθεση που αξιολόγησε τη δυνατότητα μετάδοσης COVID-19 μέσω δακρύων, είχε κάποιους περιορισμούς, όπως ο μικρός αριθμός δειγμάτων. Παρόλο που οι μελέτες έχουν δείξει χαμηλή πιθανότητα μετάδοσης του COVID-19, παραμένει ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού, λόγω της μακράς παραμονής του ασθενούς στην οφθαλμολογική κλινική, της μικρής απόστασης μεταξύ του οφθαλμίατρου και του ασθενούς και της πιθανής μετάδοσης μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων.

Σε μια μελέτη που περιελάμβανε 38 ασθενείς με COVID-19, 12 ασθενείς είχαν έντονα οφθαλμολογικά συμπτώματα, όπως επιπεφυκίτιδα, επίφορα ή χήμωση, τα οποία εμφανίστηκαν σε ασθενείς με πιο σοβαρά συστημικά προβλήματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν χαμηλό ποσοστό εκδήλωσης επιπεφυκίτιδας, ως πρώτο σύμπτωμα, μόλις ένας στους δώδεκα.

Έρευνες σε αιλουροειδή και ποντίκια έχουν δείξει ότι οι κοροναϊοί μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια. Οι κοροναϊοί είναι γενικά γνωστό ότι προκαλούν πολλές οφθαλμικές λοιμώξεις σε ζώα. Κλινικά ευρήματα όπως επιπεφυκίτιδα, πρόσθια ραγοειδίτιδα και οπτική νευρίτιδα έχουν διαγνωσθεί σε ζωικά μοντέλα. Μελέτες δείχνουν ότι ο COVID-19 μεταδίδεται από ασυμπτωματικά άτομα, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχο. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανεπαρκείς μέθοδοι διάγνωσης σε πολλές γεωγραφικές περιοχές μπορεί να οδηγήσουν σε υποδιάγνωση, ειδικά σε ασθενείς με λιγότερο σοβαρή ασθένεια.

Επιπλέον, ένας ιατρός που επισκέφτηκε την Ουχάν φορούσε μάσκα τύπου N95, αλλά χωρίς να προστατεύει τα μάτια του, ανέφερε ότι μπορεί να εμφανιστεί ερυθρότητα των ματιών ακόμη και πριν από τα αναπνευστικά συμπτώματα.

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 

Τοπικές και διεθνείς Οφθαλμολογικές Εταιρείες έχουν δημοσιεύσει συστάσεις στον ιστότοπο του Διεθνούς Συμβουλίου Οφθαλμολογίας, δημιουργώντας και εφαρμόζοντας τεκμηριωμένες κλινικές οδηγίες, για την αξιολόγηση, την έρευνα και την διαχείριση ασθενών υψηλού κινδύνου στην Οφθαλμολογική Κλινική.

Υπάρχει ένα παράδειγμα ολοκληρωμένων συστάσεων από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO) και μια καλά σχεδιασμένη μελέτη από το Χονγκ Κονγκ. 

Σήμερα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των μολυσματικών ασθενειών, και μια διεπιστημονική προσέγγιση θα πρέπει να επικεντρώνεται στις διαφορετικές πτυχές αυτής της δύσκολης υγειονομικής κρίσης.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1. ΑΝΩΤΕΡΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ

Τα προληπτικά προστατευτικά μέτρα για τους ασθενείς και το προσωπικό της κλινικής πρέπει να ξεκινούν έξω από την κλινική. Πρέπει να ακολουθείται ένα πρωτόκολλο διαλογής των ασθενών, το οποίο να περιλαμβάνει ένα συνοπτικό αλλά περιεκτικό ερωτηματολόγιο για τη διερεύνηση των συμπτωμάτων του COVID-19 συμπεριλαμβανομένου πυρετού, ξηρού ή παραγωγικού βήχα, κόπωσης, δύσπνοιας, μυαλγίας, ζάλης, σύγχυσης, κεφαλαλγίας, πονόλαιμου, ανορεξίας , αιμόπτυσης, ρινόρροιας, πόνος στο στήθος, διάρροια, ναυτία και έμετο, ανοσμία, παρουσία επιπεφυκίτιδας, πρόσφατου ταξιδιού και επαφής με ήδη διαγνωσμένο κρούσμα, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώνεται τηλεφωνικά, πριν τον προγραμματισμό του ραντεβού του ασθενούς. Οι ασθενείς θα πρέπει να ερωτούνται για πρόσφατο θετικό, αρνητικό ή εάν αναμένουν τα αποτελέσματα τεστ για COVID-19, το οποίο πραγματοποίησαν οι ίδιοι ή άτομα από το στενό τους οικογενειακό περιβάλλον. Επίσης πρέπει να αναφέρεται το κύριο οφθαλμολογικό πρόβλημα, ώστε να αξιολογείται η σοβαρότητα του, πριν τον προγραμματισμό του ραντεβού.

Το προαναφερθέν πρωτόκολλο ελπίζουμε ότι θα μειώσει τις περιττές προσωπικές επισκέψεις και θα επιτρέψει τη διαλογή των ασθενών σε ομάδες με βάση χαμηλό ή υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης COVID-19 και χαμηλή ή υψηλή οπτική οξύτητα. Οι ασθενείς με χαμηλή οπτική οξύτητα μπορεί να είναι κατάλληλοι είτε για παραπομπή σε μεταγενέστερη ημερομηνία ραντεβού είτε για υπηρεσίες τηλε-οφθαλμολογίας. Η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της τηλε-οφθαλμολογίας στις αγροτικές περιοχές δείχνει την πιθανότητα προέκτασης αυτής της τεχνικής και σε άλλες περιοχές. Ωστόσο, τα στοιχεία για τη χρήση της ηλεκτρονικής οφθαλμολογίας στους ηλικιωμένους είναι λιγοστά και μπορεί να είναι περαιτέρω περιορισμένα για ασθενείς με προβλήματα όρασης. Εάν υπάρχει πρόσβαση στα στοιχεία επικοινωνίας των ασθενών, θα πρέπει να ειδοποιηθούν ότι η μη επείγουσα χειρουργική επέμβαση ή η επίσκεψή τους θα αναβληθεί.

2. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας είναι σημαντικός, αλλά μόνο εν μέρη προστατεύει το προσωπικό και τους ασθενείς από πιθανή μόλυνση. Όλο το κλινικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού ασφαλείας, θα πρέπει να φοράει εξοπλισμό ατομικής προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες, τη διαθεσιμότητα και τη συμπτωματολογία του ασθενούς που υποβάλλεται σε θεραπεία. Τουλάχιστον, όλο το προσωπικό πρέπει να είναι εξοπλισμένο με μάσκα τύπου N95 και γάντια. Το προσωπικό που εξετάζει τους ασθενείς σε πολύ κοντινή απόσταση, όπως στη σχισμοειδή λυχνία , ή επεμβαίνει στο μάτι, θα πρέπει να χρησιμοποιεί οφθαλμική προστασία, γάντια και ο εξεταστής θα πρέπει να αγγίζει τα μάτια των ασθενών χρησιμοποιώντας βαμβακοφόρο στυλεό μιας χρήσης. Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου πρέπει επίσης να είναι εξοπλισμένοι με παρόμοιο εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τη μείωση των πιθανοτήτων εξάπλωσης του ιού μέσω σταγονιδίων ή επαφής.

Ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας είναι απαραίτητος για τη μείωση του κινδύνου έκθεσης στον ιό και περιλαμβάνει γάντια, γυαλιά, ασπίδες προσώπου, ρόμπα αντοχής στο νερό και αναπνευστικό προστατευτικό εξοπλισμό. Το ιατρικό προσωπικό στην οφθαλμολογική κλινική, το θάλαμο και το χειρουργείο πρέπει να έχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Είναι σαφές ότι πρέπει να αποφεύγεται η επαναχρησιμοποίηση μάσκας, καθώς ενδέχεται να τίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Ορισμένες οδηγίες, σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, τονίζουν τη χρήση διπλών γαντιών. Η προστασία της υγείας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Ακριβώς όπως και σε ένα αεροπλάνο, όπου συνιστάται να εφαρμόζει πρώτα ο ίδιος τη μάσκα οξυγόνου, προτού βοηθήσει τους άλλους. Επομένως, οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη πρέπει να είναι υγιείς για να μπορέσουν να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, στους ασθενείς τους. Ως εκ τούτου, είναι υψίστης σημασίας η διατήρηση της υγείας του ιατρικού προσωπικού και η παροχή προστατευτικού εξοπλισμού.

3. ΡΟΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μετά τον αρχικό έλεγχο στην εισόδου του ιατρείου και πριν από την είσοδο στο χώρο αναμονής και γενικά σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει αίθουσα αναμονής, όλοι πρέπει υποχρεωτικά να φοράνε μάσκα.

Πρέπει να αναπτυχθούν συγκεκριμένες διαδικασίες για την κατηγοριοποίηση των ασθενών σύμφωνα με τις κλινικές απαιτήσεις τους και τον κίνδυνο εξάπλωσης του COVID-19. Όλοι οι ασθενείς πρέπει να διατηρούν την απόσταση των δύο μέτρων και δεν πρέπει να επιτρέπεται να συνωστίζονται σε αίθουσες αναμονής ή σε άλλους κοινόχρηστους χώρους. Μειώστε τον αριθμό των θέσεων στην αίθουσα αναμονής, διατηρείτε πάντα μερικές κενές εξεταστικές αίθουσες, ώστε οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς να μπορούν να οδηγούνται απευθείας από την υποδοχή, παρακάμπτοντας την αίθουσα αναμονής. Η αίθουσα αναμονής πρέπει να προορίζεται μόνο για ασθενείς χαμηλού κινδύνου. Αφήστε 6 μέτρα απόσταση μεταξύ των διαγνωστικών μηχανημάτων και των οθονών υπολογιστή. Η θερμοκρασία του σώματος του προσωπικού και ο έλεγχος για συμπτώματα που σχετίζονται με λοίμωξη πρέπει να αξιολογούνται καθημερινά.Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ιατρείου, οι ασθενείς θα πρέπει να μεταφέρονται απευθείας στις εξεταστικές αίθουσες οι οποίες πρέπει να απολυμαίνονται σωστά μεταξύ των ασθενών. Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου θα πρέπει να εισέρχονται σε χειρουργείο με αερισμό αρνητικής πίεσης. Οι μονοφθάλμιοι ασθενείς πρέπει να θεωρούνται ειδικές περιπτώσεις.

Ασθενείς με αρχή καταρράκτη και αυτοί που χρειάζονται διαθλαστική επέμβαση θα μπορούσαν να προγραμματιστούν αργότερα. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπως η ενδοφθαλμίτιδα, πρέπει να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση.

4. ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο ιατρικός εξοπλισμός που απαιτεί χρήση σε κοντινή απόσταση, όπως η σχισμοειδής λυχνία, πρέπει να προσαρμόζεται κατάλληλα. Έχει προταθεί η τοποθέτηση πλαστικών ασπίδων αναπνοής μεταξύ του εξεταστή και του ασθενούς. Αν και δεν υπάρχουν τυπικές συστάσεις, συνιστάται η χρήση ασπίδας αναπνοής με σχισμή για τη μείωση της μετάδοσης των σταγονιδίων. Με βάση αυτή τη πολύ δύσκολη υγειονομική συγκυρία, λόγω της πανδημίας από COVID-19, ίσως στο μέλλον αναπτυχθεί η εξ αποστάσεως εξέταση μέσω της σχισμοειδούς λυχνίας, όπου ο εξεταστής θα βρίσκεται σε άλλο χώρο από τον εξεταζόμενο. Αυτό τονίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της εξέλιξης της ρομποτικής και της τηλε-ιατρικής στην οφθαλμολογία.

Οι επιφάνειες των κινητών τηλεφώνων, των πληκτρολογίων και οι μάσκες προσώπου, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά, συγκαταλέγονται στις επικίνδυνες εστίες μόλυνσης.

Είναι πολύ σημαντικό το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό πριν μπείτε στην εξεταστική αίθουσα. Συνιστάται η εκπαίδευση των ασθενών στο σωστό τρόπο πλυσίματος των χεριών. Ο κατάλληλος αερισμός πρέπει να είναι διαθέσιμος στο ιατρείο. Όλος ο εξοπλισμός πρέπει να απολυμαίνεται μεταξύ των ασθενών από το προσωπικό. Τα διαγνωστικά μηχανήματα υπόκεινται επίσης σε παραμέτρους απόστασης 2 μέτρων.

Ο κοροναϊός COVID-19 μπορεί να παραμείνει έως και 6 ημέρες σε ορισμένες επιφάνειες με βάση κάποια στοιχεία. Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζετε το πάτωμα, τις συσκευές και τις περιοχές με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο ασθενής (όπως οι λαβές και το υποσάγονο της σχισμοειδούς λυχνίας). Μετά από κάθε εξέταση, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται, ειδικά το σημείο επαφής του ασθενούς, πρέπει να απολυμανθεί από το προσωπικό. Κάθε ιατρείο πρέπει να έχει μια προσιτή, αποτελεσματική και χαμηλού κόστους μέθοδο καθαρισμού επιφανειών και εξοπλισμού βάσει πρωτοκόλλων. Ένα άτομο πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την εφαρμογή αυτών των πρωτοκόλλων, ενεργώντας ως υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου COVID-19.

Τα γάντια πρέπει να αλλάζονται μετά από κάθε εξέταση. Μην ανταλλάσσετε μετρητά στο γραφείο. Το αρχείο και η απόδειξη του ασθενούς δεν πρέπει να του δοθούν και η διαδικασία πρέπει να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.

Τα εξεταστήρια πρέπει να διαθέτουν κατάλληλο εξαερισμό. Θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός των συνομιλιών εντός της αίθουσας αναμονής και κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

5. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Συνιστάται γενικά να μην κάνετε επεμβάσεις στο ιατρείο, ειδικά σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, και αντ’ αυτού να τους παραπέμπετε σε εξειδικευμένες κλινικές περίθαλψης . Στην παρούσα υγειονομική κρίση, συνιστάται η αναβολή των τακτικών εξετάσεων καθώς και των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων.

Οι ασθενείς πρέπει να συμπληρώνουν ένα έντυπο συγκατάθεσης COVID-19 πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Εάν ο ασθενής χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, συνιστάται αρνητικό τεστ για COVID-19 πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Στο χειρουργείο, οι επεμβάσεις πρέπει να εκτελούνται εξ αποστάσεως και ταχέως. Ωστόσο, η ακρίβεια δεν πρέπει να θυσιάζεται. Συνιστάται να μην κάνετε γενική αναισθησία. Τόσο στο ιατρείο όσο και στο χειρουργείο, η υγεία του υγειονομικού προσωπικού είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να διαφυλάσσεται σχολαστικά. Η θερμοκρασία του σώματος τους πρέπει να ελέγχεται τακτικά και να συμπληρώνεται λίστα ελέγχου συμπτωμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

6. ΑΛΛΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Πολλοί ασθενείς χρησιμοποιούν φακούς επαφής και δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτούς. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην αυστηρή υγιεινή των φακών επαφής, αλλά η χρήση αυτών πρέπει να είναι προαιρετική, εκτός εάν κάποιος έχει ιογενή επιπεφυκίτιδα ή οφθαλμική εκδήλωση του COVID-19, όπου εκεί η χρήση τους είναι απαγορευτική.

Τέλος, η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με την καταπολέμηση του ιού. Η επιδημία άγχους αυξάνεται πολύ περισσότερο από την ίδια την επιδημία του COVID-19. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι είναι φυσικά ανήσυχοι για αυτήν την κατάσταση.

Στράτος Γκοτζαρίδης,

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Ειδικός Χειρουργικής Υαλοειδους Αμφιβληστροειδούς και Ωχράς Κηλίδος