Χάπι προστατεύει τα μάτια των διαβητικών

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η κύρια αιτία της μη τραυματικής τύφλωσης στον Δυτικό Κόσμο. Το 50% των διαβητικών, στα 10 πρώτα χρόνια, θα έχουν αναπτύξει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Χωρίς θεραπεία, το 10% από αυτούς, μετά από 5 χρόνια θα έχουν σοβαρά προβλήματα στην όραση, ενώ το 2% θα είναι τελείως τυφλοί.
 
Σήμερα, ο μόνος τρόπος πρόληψης αυτής της επικίνδυνης κατάστασης είναι η αυστηρή ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Η θεραπεία περιλαμβάνει ενδοφθάλμια ένεση αντι-VEGF παράγοντα, ο οποίος περιορίζει την εξέλιξη της νόσου, ενώ σε προχωρημένες περιπτώσεις γίνεται χρήση Laser. Η τελευταία μέθοδος σταματάει τα αιμορραγίες που παρατηρούνται στον αμφιβληστροειδή των διαβητικών, καταστρέφει όμως την περιοχή που εφαρμόζεται.
 
Τώρα, ένα χάπι δίνει ελπίδες για να ανασταλεί η πρόοδος της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, από τα πρώτα στάδια. Πρόκειται για ένα χάπι που χρησιμοποιείται ήδη για την μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης. Η δραστική ουσία στην οποία αναφερόμαστε είναι η φενοφιμπράτη που χορηγείται κυρίως σε περιπτώσεις υπερτριγλυκεριδαιμίας.
 
Η Εταιρεία Φαρμάκων της Αυστραλίας, βασισμένη σε πολλές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί για την ευεργετική δράση της φενοφιμπράτης στα μάτια των διαβητικών, ενέκρινε την χορήγηση αυτής, για την πρόληψη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
 
Η φαινοφιμπράτη φαίνεται να μειώνει 37% την ανάγκη για χρήση Laser και 79% μείωση της εξέλιξης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
 
Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος-Διαβητολόγος
 
Πηγή: nooz.gr 10/12/2013
 
Κατηγορίες Νέων: