Αλληλογραφία: Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.) Γραφείο: Βερανζέρου 14, 2ος όροφος |
Οδηγίες... επιβίωσης για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ
Της Ελένης Πετροπούλου
Οδηγό-επιβίωσης για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, για το διάστημα που παραμένουν κλειστά τα πολυ-ιατρεία του, εξέδωσε χθες ο Οργανισμός. Παράλληλα, υποχρεώνει τους συμβεβλημένους γιατρούς να καταχωρίζουν ηλεκτρονικά (στο eΔΑΠΥ), εκτός από τις επισκέψεις που έχουν δεχθεί, και τις προγραμματισμένες επισκέψεις για όλο τον μήνα. Με αυτό τον τρόπο ο ΕΟΠΥΥ θα γνωρίζει αν κάποιος ιατρός έχει κλείσει τις επισκέψεις του για το υπόλοιπο του μήνα και θα μπορεί να διακριβώνει εάν οι καταγγελίες, που -σύμφωνα με τον Οργανισμό- είναι πολλές, έχουν βασιμότητα ή όχι.
Επίσης, σε λίγες ημέρες θα υπάρχει η δυνατότητα και για τους ασφαλισμένους, μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr) να βλέπουν τη διαθεσιμότητα σε επισκέψεις όλων των συμβεβλημένων ιατρών. Σε κάθε περίπτωση οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθύνουν τις καταγγελίες τους στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, στη διεύθυνση Αξιολόγησης και Διασφάλισης Ποιότητας (Κηφισίας 39, Μαρούσι, 15123).
Πληροφορίες για τους συμβεβλημένους γιατρούς παρέχονται από το διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, από το τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ, στο τηλέφωνο 210 38.03.470 και ώρες 08.00 π.μ. έως 15.00, με αστική χρέωση, από όλα τα δημαρχεία, στα οποία έχουν αναρτηθεί λίστες των συμβεβλημένων ιατρών, καθώς και από τα ΚΕΠ όλης της χώρας.
Εως 19 Μαρτίου
Σύμφωνα με τον «οδηγό», για τις επόμενες 15 μέρες -καθώς 19 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσουν τα πολυ-ιατρεία- οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, από τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσοκομείων, από τα Κέντρα Υγείας και από τα περιφερειακά ιατρεία. Ο ενημερωτικός αυτός οδηγός έχει ήδη αποσταλεί σε όλους τους δημάρχους, προκειμένου να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι για το πού μπορούν να βρουν ελεγκτές ιατρούς, καθώς και πού συνεδριάζουν οι υγειονομικές επιτροπές, οι επιτροπές εξωσωματικής και φαρμάκων υψηλού κόστους, αλλά και το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο.
Σχετικά με τις αναρρωτικές άδειες, ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι όλοι οι γιατροί (γιατροί νοσοκομείων, κέντρων υγείας, ιδιωτικών κλινικών και ιδιώτες ιατροί συμβεβλημένοι ή μη με τον ΕΟΠΥΥ) μπορούν να γράφουν αναρρωτικές άδειες.
Για όλες τις χορηγούμενες άδειες, ανεξαρτήτως ημερών, απαιτείται παραπομπή σε Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή. Κατ' εξαίρεση, άδειες που έχουν χορηγηθεί μετά από νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο και μέχρι 15 ημέρες, στο εξιτήριο απαιτείται μόνον σφραγίδα ελεγκτή γιατρού και όχι παραπομπή σε Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή.
Θεραπείες
Αιτήματα για συνεχιζόμενη θεραπεία δεν εξετάζονται από Υγειονομική Επιτροπή, αλλά χορηγούνται από τον θεράποντα γιατρό και θεωρούνται από τον Ελεγκτή Γιατρό του ΕΟΠΥΥ. Αφορούν σε παθήσεις που προϋπάρχουν της ημερομηνίας λήξεως της ασφαλιστικής ικανότητας και χρήζουν θεραπευτικής αγωγής. Χορηγούνται για διάστημα έξι μηνών και συστήνεται να εξεταστούν από ΚΕΠΑ για τη λήψη ποσοστού αναπηρίας κ.λπ.
Ενδεικτικά αναφέρονται χρόνια νοσήματα για τα οποία χορηγείται συνεχιζόμενη θεραπεία, όπως καρδιοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, μεταβολικά νοσήματα, ψυχώσεις, υπέρταση κ.λπ. και όχι οξεία νοσήματα, όπως κολικός, οξεία οσφυαλγία κ.λπ. Η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας λόγω ανικανότητας σε τέκνα, προστατευόμενα μέλη άμεσα ασφαλισμένων, θα γίνεται από τις Υγειονομικές Επιτροπές που λειτουργούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για το μεταβατικό στάδιο και μέχρι τη λειτουργία του νέου φορέα.
Πηγή: Ημερησία 5/3/2014