Η Επίδραση του Βελονισμού στην Όραση

Αγαπητοί φίλοι,
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Α. το  τελευταίο διάστημα δέχθηκε ερωτήσεις και απορίες συνασθενών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών βελονισμού   σε ασθενείς που πάσχουν απο εκφυλιστικα -  κληρονομικά νοσήματα του Αμφιβλ/δή Χιτώνα, της Ωχράς Κηλίδας και του Οπτικού Νεύρου για  την επιστημονική τους τεκμηρίωση, καθώς και την αποτελεσματικότητα τους.
 
Οι εν λόγω υπηρεσίες βελονισμού το τελευταίο διάστημα (Άνοιξη 2020), προβάλονται έντονα ότι παρέχονται απο Κέντρο Βελονισμού Οράσεως που υποστηρίζει στον ιστότοπό του, αλλά και σε προσωπική επικοινωνία με συνασθενείς ότι διαχειρίζεται με βελονισμό τις παθήσεις που εκπροσωπούμε , βελτιώνοντας την όραση χωρίς όμως η επιστημονική τεκμηρίωση να είναι επαρκής και να διασφαλίζει το όφελος προς τον ασθενή.
 
Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παραπλάνησης ή και εσφαλμένης αντίληψης για την ωφελημότητα του βελονισμού στην όραση, η Διοίκηση της Π.Ε.Α. σε συνέχεια παλαιότερης ενημερωτικής εκδήλωσης, αναφορικά με την σημασία και την συμβολή των εναλλακτικών θεραπειών στην διαχείριση των παθήσεων της όρασης, επικοινώσησε με επιστημονικό μας συνεργάτη, τον Φυσίατρο κ. Μηλτιάδη Καραβή  που ώς εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Βελονισμού , απέστειλε προς ενημέρωση των μελών μας την ανακοίνωση που ακολουθεί.

 

 

Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού

Hellenic Medical Acupuncture society

Αθήνα 04/09/2020

Προς κάθε ενδιαφερόμενο,

   Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού έχει μέλη αποκλειστικά ιατρούς και οδοντιάτρους με πλήρη εκπαίδευση στον βελονισμό.

  Από την ίδρυση της, το 1973, υποστηρίζει, ως επιστημονικό σωματείο, τον βασισμένο σε ενδείξεις βελονισμό. Αυτό σημαίνει, ότι ο κατάλογος των ενδείξεων αλλάζει ανάλογα με τα δεδομένα της βασικής έρευνας (σε ζώα) και των κλινικών μελετών και μεταναλύσεων.

     Η πιο πρόσφατη και αξιόπιστη συγκεντρωτική πηγή ανασκόπησης και συγκριτικής (2014 συγκριτικά με το 2017) προσπάθειας των μεταναλύσεων και των RCTs είναι αυτή που χρηματοδοτήθηκε από την Εταιρεία Βελονισμού και Κινεζικής Ιατρικής της Αυστραλίας (Australian Acupuncture and Chinese Medicine Association Ltd, AACMA, http://www.acupuncture.org.au.), η οποία είναι ελεύθερη στο διαδίκτυο για μελέτη (σας επισυνάπτω το πλήρες αρχείο- McDonald J, Janz S. The Acupuncture Evidence Project: A Comparative Literature Review (Revised Edition)). Είναι μια μεγάλη συστηματική ανασκόπηση που αναφέρει τις 107 παθήσεις για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις εφαρμογής βελονισμού (με διαφορετικό level of evidence).

   Όπως εύκολα διαπιστώνουμε, στην ανασκόπηση αυτών των περίπου 8000 μελετών στην Cochrane Database of Controlled Clinical Trials, οι αναφορές σε οφθαλμολογικές παθήσεις (εκτός ίσως από το γλαύκωμα, στο οποίο η δράση του βελονισμού κρίνεται ανεπαρκής, no-evidence) είναι ελάχιστες. Επίσης, στις βασικές ενδείξεις του βελονισμού δεν συμπεριλαμβάνονται οφθαλμικές παθήσεις.

     Παρ όλα αυτά, δεν είναι λάθος να ισχυριστεί κάποιος ότι υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα συστημικά οφέλη που θα μπορούσαν συμπληρωματικά (add-on εφαρμογή) να ενισχύσουν τις καθιερωμένες θεραπείες και να ευεργετήσουν ασθενείς με οξείες ή χρόνιες παθήσεις των οφθαλμών. Συνοπτικά αυτές οι γενικές δράσης θα ήταν η αγχολυτική και αντιφλεγμονώδης δράση του βελονισμού, η αναλγησία μετά από χειρουργείο, οι άτυπες προσωπαλγίες, η μετωπιαία ή περιοφθαλμική μεθερπητική νευραλγία (V1 κλάδος του τριδύμου νεύρου), η συστημική ρύθμιση του αυτόνομου και η τοπική αγγειοβελτιωτική δράση, δηλ. βελτίωση της μικροκυκλοφορίας περιοχικά στην περιοχή των οφθαλμών.

    Επιπλέον, είναι επιβεβαιωμένη η χρησιμότητα του βελονισμού, ως μια καθιερωμένη, μη φαρμακευτική αγωγή, χωρίς παρενέργειες σε ασθενείς με συννοσηρότητες, όπως π.χ. ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ταυτόχρονα ιδιοπαθείς κεφαλαλγίες, ψυχοσωματικές, γαστρεντερικές, γυναικολογικές, ενδοκρινικές ή άλλες διαταραχές), για τα πιθανά συστημικά οφέλη που προκύπτουν από την σωστή χρήση του.

   Τα πιο πάνω δεν συνιστούν λόγους για υπόσχεση ίασης σε ασθενείς με δυσίατες παθήσεις, οι οποίοι, στην απελπισία τους, προσπαθούν να βρουν λύση στο πρόβλημα τους μέσα από εναλλακτικούς δρόμους. Πρέπει να επιμείνουμε στον ασφαλή και βασισμένο σε ενδείξεις βελονισμό, που κατευθύνει και ενημερώνει έγκυρα και υπεύθυνα τον ασθενή, παρέχοντάς του πρόσφατη και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση.

Για το ΔΣ της ΕΙΕΒ

Καράβης Μιλτιάδης, φυσίατρος 

Κατηγορίες Νέων: