Δελτίο Τύπου - Ανακοίνωση

Δ ΕΛ Τ Ι Ο Τ Υ Π ΟΥ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Αθήνα, 12 Μαϊου 2017

ΘΕΜΑ: «ΕΝΤΟΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε. ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΝΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΥΦΛΟ ΑΝΔΡΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΝΕΑΡΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ»

Η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.) εκπροσωπεί Άτομα με Προβλήματα Όρασης (Τυφλούς &Μερικώς Βλέποντες) που πάσχουν από εκφυλιστικές κληρονομικές παθήσεις του αμφιβληστροειδή χιτώνα, της ωχράς κηλίδος και του οπτικού νεύρου. Ιδρύθηκε το 1989 και αναπτύσσει σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανεύρεση θεραπειών για τις Νόσους που εκπροσωπεί, την πρόληψη της τυφλότητας, την προώθηση θεμάτων αποκατάστασης (οπτικά βοηθήματα) και ένταξης των Ατόμων με Προβλήματα Όρασης (ΑμΠΟ). Παράλληλα αναπτύσσει δραστηριότητες ενημέρωσης των ασθενών - μελών για τις ερευνητικές εξελίξεις, ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμΠΟ, πληροφόρησης επιστημονικών και άλλων φορέων, οργανώσεων (συλλόγους ΑμεΑ) και υπηρεσιών στο Δημόσιο και ιδιωτικό Τομέα.

Η Π.Ε.Α. είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών – Retina International  (1992),  του Διεθνούς Δικτύου για την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς - AMD Alliance International (2005), του προγράμματος ECO CITY/ Free Mobility που ενεργοποιείται σε θέματα ισότιμης ένταξης και ανεμπόδιστης πρόσβασης των ΑμεΑ και των ΑμΠΟ στο αστικό περιβάλλον (2014), ιδρυτικό μέλος της  Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Σπανίων Νοσημάτων – Παθήσεων (Ε.Ο.Σ.- ΣΠΑ.ΝΟ.ΠΑ.) (2016), καθώς και εταίρος του Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.) (2008).

Οι ανωτέρω καταστάσεις όρασης οδηγούν τα άτομα αυτά σε παράξενες για τους τρίτους συμπεριφορές εφόσον μπορούν να βλέπουν ή να μην βλέπουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες και επομένως να κινούνται ή να αναγνωρίζουν πρόσωπα ή να εντοπίζουν αντικείμενα, ή να διαβάζουν έγγραφα ή να κάνουν ενέργειες άλλοτε ευκολότερα και άλλοτε με πολύ δυσκολία

Επίσης λόγω των ανωμαλιών των οπτικών πεδίων και των αλλοιώσεων του αμφιβληστροειδή της ωχράς και του οπτικού νεύρου, δεν μπορούν να αντιληφθούν πλήρως ή με σαφήνεια εικόνες, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα αναγνωρισιμότητας προσώπων ή χώρων καθώς και μνήμης εφόσον με το αισθητήριο της όρασης καταγράφονται ελλειμματικά οι πληροφορίες στον εγκέφαλο (απαιτούνται άλλες αισθητηριακές καταγραφές για διασταύρωση).

Τo Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Α., λαμβάνοντας γνώση των γεγονότων που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την Εισαγγελία Αθηνών, σχετικά με την βάναυση και απαράδεκτη τέλεση πράξεων εις βάρος νεαρής φοιτήτριας από 52χρονο, αναφερόμενο ως Άτομο με Πρόβλημα Όρασης στην περιοχή της Δάφνης, αναφέρει τα ακόλουθα:

α) Εκφράζει την ειλικρινή, αμέριστη και θερμή συμπάθεια και συμπαράσταση προς την νεαρή φοιτήτρια και την οικογένειά της, που ως θύμα, υπέστη κατάφορη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, προσβολή και παραβίαση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της αυτοδιάθεσης.

β) Καταδικάζει με αποτροπιασμό, με έντονη απέχθεια και δυσαρέσκεια, τις κατακριτέες, αξιόποινες  και απαράδεκτες πράξεις και ενέργειες που αποδίδονται στον κατηγορούμενο 52χρονο άνδρα, ο οποίος αναφέρεται ως Άτομο με Πρόβλημα Όρασης – Τυφλός, γεγονότα που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ηθική, καθώς και το κίνημα των ατόμων με προβλήματα όρασης, που διεξάγει έναν μακροχρόνιο και συνεχή αγώνα, για ισότιμη, ισόνομη, ανεξάρτητη και αξιοπρεπή διαβίωση σε κάθε επίπεδο της καθημερινής ζωής.

γ Παράλληλα, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τον στιγματισμό που υφίστανται τα άτομα με προβλήματα όρασης από τον τρόπο που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάλυψαν δημοσιογραφικά το εν λόγω περιστατικό, κατά τον οποίο αναπαράχθηκαν αρνητικά στερεότυπα και αναχρονιστικές προκαταλήψεις σχετικά με τις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα άτομα.

δ) Δηλώνει ότι, στα 28 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυση της, η Π.Ε.Α. δεν έχει λάβει γνώση ή δεχθεί επικοινωνία για οποιαδήποτε παροχή ενημέρωσης ή υπηρεσιών, σχετικά με τον αναφερόμενο δράστη ως άτομο με πρόβλημα όρασης, όπου από τον τρόπο παρουσίασης του προβλήματος όρασής του, πιθανολογείται ότι πάσχει από κάποια εκφυλιστική ασθένεια της όρασης που ο φορέας μας εκπροσωπεί.

Επίσης, αναφέρουμε ότι η κάθε μορφή αναπηρίας σε οποιονδήποτε άνθρωπο, δεν αναιρεί την δυνατότητα ή την πιθανότητα τέλεσης κατακριτέων, κακόβουλων και αξιόποινων πράξεων που προσβάλλουν την ζωή, την ελευθερία, την γενετήσια αξιοπρέπεια και την ψυχική ισορροπία κάθε άλλου ανθρώπου, γεγονός που στο πλαίσιο της ισότιμης και ισόνομης μεταχείρισης, επιφέρει αυτεπάγγελτα την ποινική δίωξη, την εκδίκαση και τον σωφρονισμό του εκάστοτε δράστη. Επομένως, η δήλωση του φερόμενου ως δράστη ότι «είμαι τυφλός και δεν μπορεί να με πειράξει κανένας….», είναι απαράδεκτη και προσβάλει την ηθική και κοινωνική αντίληψη των αναπήρων πολιτών.

ε) Κάθε Άτομο με Πρόβλημα Όρασης (ΑμΠΟ), καθώς και κάθε άλλο Άτομο με Αναπηρία ( ΑμΕΑ), λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων και αναγκών που επιφέρει η κατάσταση της αναπηρίας του, χρειάζεται περιοδικώς ή σε μόνιμη βάση, τις υπηρεσίες φροντίδας και στήριξης άλλων προσώπων, συχνά του οικογενειακού του περιβάλλοντος ή φροντιστών – οικιακών βοηθών, από διάφορα προγράμματα ή με αμοιβή, για την τέλεση εργασιών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της αυτόνομης διαβίωσης και κοινωνικής ένταξης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Π.Ε.Α. συστήνει τόσο στα ΑμΠΟ ή ΑμΕΑ, όσο και στους/στις ενδιαφερόμενους/ες φροντιστές – οικιακούς βοηθούς, που ενδιαφέρονται να παρέχουν υπηρεσίες σε αυτούς, τα ακόλουθα:

  • Να μην αναζητούν τέτοιου είδους εργασία ή συνεργασία αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ιστοτόπους αγγελιών – γνωριμιών, που καλύπτουν την ανωνυμία και υποκρύπτουν κινδύνους, αλλά να καταφεύγουν σε σχετική αναζήτηση προσώπων μέσω γνωστών ή άλλων ατόμων με την ίδια αναπηρία, όπου θα δώσουν τις ανάλογες εγγυήσεις και συστάσεις.
  • Κάθε άτομο που εθελοντικά ή επαγγελματικά αναζητεί να υποστηρίξει ΑμΠΟ ή ΑμΕΑ, να καταφεύγει για ανάλογες θέσεις εργασίας σε συλλόγους και κοινωνικούς φορείς της τοπικής κοινωνίας, όπου έχουν την δυνατότητα με ασφάλεια και υπευθυνότητα να καθοδηγούν προς την σωστή κατεύθυνση.
  • Να ενημερώνουν, αρχικώς το συγγενικό και οικείο περιβάλλον τους  για τον χώρο που επαγγελματικώς ή εθελοντικώς παρέχουν υπηρεσίες, για την υποστήριξη ΑμΠΟ ή ΑμΕΑ (με παροχή στοιχείων διεύθυνσης, ονόματος, τηλεφώνου κλπ), αλλά και να καταγγέλλουν άμεσα στις αρμόδιες αρχές ή τους συλλόγους την ανάρμοστή και αναξιοπρεπή συμπεριφορά, που προσβάλει τα δικαιώματά τους ως ανθρώπους και εργαζομένους, αποχωρώντας άμεσα.

Οι εν λόγω επισημάνσεις, αφορούν όχι μόνο τους ενδιαφερόμενους φροντιστές – οικιακούς βοηθούς, αλλά και τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, δεδομένου ότι και αυτά λόγω της ευάλωτης θέσης και αδυναμίας τους, πέφτουν συχνά θύματα επιτήδειων δραστών που κακοποιούν, ληστεύουν, παραπλανούν οικονομικώς και απειλούν με κίνδυνο την ζωή και την ασφάλεια των ανθρώπων αυτών.

Την δύσκολή περίοδο ανασφάλειας που διανύουμε, βιώνοντας συλλογικό φόβο, μοναχικότητα και συχνά τάση θυματοποίησης, αλλά και εκδήλωση επιθετικότητας – βιαιότητας, οφείλουμε όλοι να προσέχουμε, να υποψιαζόμαστε, να διερευνούμε, να καταγγέλλουμε, αλλά και να είμαστε αλληλέγγυοι για να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των συμπολιτών  μας. Από την πλευρά τους, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους με νηφαλιότητα, με σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας και στη μυστικότητα της ανακριτικής διαδικασίας αλλά και χωρίς να στοχοποιούν πληθυσμιακές ομάδες με σχόλια που είναι ευχερές να οδηγήσουν το κοινό σε αυθαίρετες γενικεύσεις.

Με τιμή

Για το Δ.Σ.

Πρόεδρος

Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους

Γεν. Γραμματέας

Κωνσταντίνος Μπαρτζελιώτης