Αλληλογραφία: Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.) Γραφείο: Βερανζέρου 14, 2ος όροφος |
Δήλωση της Retina International και της Επιστημονικής και Ιατρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της για τον Covid-19
Συμβουλές για άτομα που λαμβάνουν επί του παρόντος θεραπεία αντι-VEGF για εκφυλισμό ωχράς κηλίδας οφειλόμενης στη νεοαγγειακή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (nAMD) ή στο διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας (DME).
Η πλειοψηφία των ατόμων που επλήγησαν από τα nAMD και DME είναι 65 ετών και άνω. Πολλοί έχουν κληθεί να παραμείνουν στο σπίτι και να απομονωθούν, καθώς, στο πλαίσιο της πανδημίας του COVID-19, ανήκουν σε μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Η Retina International κατανοεί ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για όσους ζουν με προβλήματα όρασης. Υπάρχει πολύς φόβος και δυστυχώς, κυκλοφορούν πολλές παραπληροφορίες. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι άνθρωποι με υποκείμενες πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες, και ιδίως εκείνοι ηλικίας άνω των 65 ετών, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές εάν συστέλλονται με τον ιό COVID-19.
Οι ηλικιωμένοι με nAMD και DME, ειδικά εκείνοι που έχουν επίσης πνευμονικές ή καρδιακές παθήσεις, πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα για να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους στον ιό. Η Retina International και η Επιστημονική και Ιατρική Συμβουλευτική Επιτροπή της σας συνιστούν να έχετε πρόσβαση στις πληροφορίες μέσω αξιόπιστων πηγών, όπως τα τοπικά Υπουργεία Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).
Οι συστάσεις από την ΠΟΥ περιλαμβάνουν:
- Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή τρίψιμο χεριών με αλκοόλ
- Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, εκτός εάν τα χέρια σας είναι καθαρά
- Προσπαθήστε να διατηρήσετε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων με τους άλλους, ιδιαίτερα με όσους βήχουν ή / και φτάρνίζονται
- Όταν βήχετε ή / και φταρνίζεστε, καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με τον αγκώνα σας
- Εφαρμόστε την ασφάλεια των τροφίμων χρησιμοποιώντας διαφορετικές σανίδες κοπής για ωμό κρέας και μαγειρεμένα φαγητά και πλύνετε τα χέρια σας ανάμεσα στο χειρισμό τους.
- Αποφύγετε δημόσιες συγκεντρώσεις και πλήθη
- Αποφύγετε τη χρήση δημόσιων συγκοινωνιών όπου είναι δυνατόν
- Όπου είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε εναλλακτικές λύσεις για προσωπικές ιατρικές συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο (για παράδειγμα, τηλεφωνικές συναντήσεις).
Ενώ η σημασία της συνεχιζόμενης θεραπείας με αντι-VEGF για όσους λαμβάνουν ενέσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της όρασης και της υγείας των ματιών τους, οι τρέχουσες συμβουλές για την παρακολούθηση θεραπευτικών ραντεβού ποικίλλουν από χώρα σε χώρα και περιοχή σε περιοχή. Σε μερικές περιπτώσεις της ωχράς κηλίδας, η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να είναι πράγματι αποδεκτή από ιατρική άποψη, ενώ άλλες είναι απαραίτητη η αδιάκοπη θεραπεία. Στο πνεύμα αυτό, η Επιστημονική και Ιατρική Συμβουλευτική Επιτροπή της Retina International συστήνει στους ασθενείς να ελέγξουν με τον κλινικό τους γιατρό ή οφθαλμίατρο για να διαπιστώσουν εάν θα υπάρξει αλλαγή στο ραντεβού τώρα ή στο μέλλον. Μην υποθέσετε ότι το ραντεβού έχει ακυρωθεί. Εάν το επόμενο ραντεβού σας έχει καθυστερήσει ή ακυρωθεί για οποιοδήποτε λόγο, συνιστάται να ελέγχετε συνεχώς την όρασή σας. Ελέγξτε καθημερινά κάθε μάτι ξεχωριστά με το δίκτυο Amsler, όπως επισυνάπτεται. (https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/facts-about-amsler-grid-daily-vision-test)
Αν παρατηρήσετε ότι η όραση σας έχει αλλάξει σαφώς, π.χ. αν ξαφνικά εμφανίζονται πιο σκούρα, κυματιστά, κενά ή θολά, επικοινωνήστε αμέσως με τον οφθαλμίατρό σας.
Ο καθηγητής Dr. E. Zrenner
Πρόεδρος, Διεθνές Επιστημονικό και Συμβουλευτικό Συμβούλιο της Retina, Ζυρίχη / Δουβλίνο / Τούμπιγκεν, 21 Μαρτίου 2020
Πηγή: http://www.retina-international.org/ (https://tinyurl.com/r65ezf9)